De Facebook ADD killer.

Op 21 augustus 2014 stond in Computeridee dat Facebook ons nog verder wil overspoelen met advertenties. Op een klein scherm komt het zover dat je uiteindelijk (bijna) geen berichten meer ziet van je vrienden en bekenden. Op een groter scherm wordt het steeds drukker en kost het onderbewust registreren van de advertenties uiteindelijk tijd en moeite ook al denken we dat we advertenties negeren.

Facebook meer advertenties

Nu kunnen we op een wat groter scherm een paar locaties onderkennen waar de advertenties geplaatst worden:

  • (Tegenwoordig steeds vaker) tussen de berichten alsof het een bericht is.
  • (Van het begin af aan) tussen de kolom met de berichten en continu schuivende notificatie kolom met daaronder de (online) vrienden.

Facebook is er tenslotte voor de adverteerders (want daar valt geld te verdienen) en niet voor ons als gebruikers.

Hoog tijd om te kijken hoe we het tij kunnen keren.

IMAG3815_oogbeweging

De advertenties in de bericht moeten we maar gewoon proberen te negeren door ze door te scrollen tot we weer een “echt” bericht tegen komen.

De tussen-kolom met de advertenties staan natuurlijk heel bewust op die plaats. Terwijl je de berichten aan het lezen bent zie je vanuit je ooghoek de notificaties voorbij komen. Ook het online komen van vrienden kan de aandacht trekken. Voor we het weten kijken we dus naar de rechterkolom om korte tijd later weer, hoewel onderbroken, verder te lezen met de berichten. Wat we niet merken is dat we dus constant zonder echte aandacht voor de letters van de berichten of de notificatie over de advertentie gaan. Onze hersenen kunnen dus ongestoord de advertentie absorberen.

Gelukkig kunnen we hier heel eenvoudig iets aan doen.

We maken een Facebood ADD killer.

Facebook ADD killer

Benodigdheden:

  • Vel A4 papier (liefst gebroken wit)
  • schaar
  • liniaal (optioneel)
  • poltood (optioneel)

We vouwen het A4 vel over de lange zijde dubbel. De nu ontstane dikte zorgt ervoor dat het licht van het scherm er niet doorheen komt.

Met Facebook op het scherm meten we de breedte (rode maat) en knippen de strook op maat.

Vervolgens meten we de hoogte van het scherm, zodat het papier over de bovenkant komt te hangen. We maken een tweede vouw voor de dikte van het scherm.

De basis versie is nu klaar.

Facebook zou Facebook niet zijn als ze onze ogen niet nog een keer over de advertenties zouden laten bewegen. Juist. Daarom zitten precies boven de tussen-kolom de tellers voor de nieuwe berichten. Als we deze willen zien, dan knippen we op die plaats een opening in onze Facebood ADD killer zoals aangegeven met de groene lijntjes.

IMAG3816_

 

Hè hè, iets meer rust op ons scherm.

Geef een reactie